DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Kariyer–Yurtdışında İş Bulmanın 5 Yolu

Kariyer–Yurtdışında İş Bulmanın 5 Yolu
18.03.2011
335
A+
A-

Yurtdışında İş Bulmanın 5 Yolu

Yurtdışında çalışan insanları en iyi tanımlayan özelliklerden biri, başka bir ülkede başarılı olmanızı sağlayacak kararlılıktır.

Eğer Fransa’ya, Tayland’a ya da başka uzak bir ülkeye taşınacaksanız bu özelliğe sahip olmanız bir ön koşuldur. ABD’de iş bulmaya çalışmak tek başına ciddi bir engeldir, fakat orada çalışmak, yabancı bir dil ve kültürle başa çıkmak gibi fazladan zorlukları da içerir.

Fakat kararlılık tek başına yeterli değildir. Yurtdışında iş bulmayı başaran insanların bunu başarmak için bir de iyi bir stratejisi olması gerekir. Peki, kararlılığınızı nasıl eyleme dökersiniz? Burada size uluslararası işler bulmanızı kolaylaştıracak beş strateji sunuyoruz.

Sadece gidin

Bu herkes için geçerli olamayacak riskli bir yöntemdir, fakat uluslararası bir kariyere atılmak için maceralı bir başlangıç olabilir. “Yap gitsin” felsefesini benimseyen insanların çoğu, gerçekte ciddi bir planlama sürecinden geçmiş olurlar. Belli bir bölgedeki iş piyasasını derinlemesine araştırırlar, bağlantılar kurmaya ve ellerindeki parayla ne kadar idare edebileceklerini hesaplamaya çalışırlar. Eğer her şey iyi giderse, iş bulabilirler. Bulamazlarsa da maceralı bir deneyim yaşamış olurlar.

Basamakları tırmanın

Daha tutucu bir yöntem ise çalışanlarını yurtdışına gönderen bir şirkette iş bulmaktır. Uluslararası işler için seçilmenizin bir garantisi yoktur, ama bunu kendinize bir hedef olarak belirlemek ve müdürlerinizin bu isteğinizin farkında olmasını sağlamak uzun vadeli kariyer planlarınız için bir fırsat doğurabilir. Eğer patronunuz uluslararası bir işte çalışmak istediğinizi bilirse, belirli aralıklarla onunla bu hedefe ulaşmanızın olasılığını tartışabilirsiniz. Şirketler uluslararası görevlere getirmek için doğru kişileri seçmeyi amaçlarlar, fakat aynı zamanda bu kişilerin yurtdışında çalışmak için çok istekli olmalarını da beklerler.

Bağlantılar kurun

Başka ülkelerden bağlantılar kurmaya çalışın. Başlamak için işinizle ilgili online tartışma forumlarına katılabilirsiniz. Bir Java yazılımcısı ya da pazarlama uzmanı olmanız fark etmez. Eninde sonunda farklı ülkelerden üyeleri olan sizin işinizle ilgili tartışma forumları ve e-mail listelerine ulaşacaksınızdır. Onlarla tanışın ve tavsiye isteyin, ya da başka ülkelerde çalışmanın avantajlarıyla ilgili bilgi sahibi olmak istediğinizi belirtin. İşle alakalı olmayan online forumlar da faydalı buluşma noktaları olabilir, ama uluslararası bir iş bulmanıza yardımcı olacak kontakları bulmanızı sağlamanın en iyi yolu, belli bir uzmanlık alanına odaklanmış forumlara katılmaktır.

Okula geri dönün

Yeterli eğitimi aldığınızı düşünebilirsiniz fakat başka ülkeler dil kurlarından halen devam eden kazılara katılmanızı sağlayacak arkeoloji kurslarına kadar pek çok eğitim fırsatıyla doludur. Bir ülkeye adımınızı attıktan sonra, maaşlı bir iş aramakiçin çok daha elverişli bir pozisyonda olacaksınız. Tabi ki çalışma izinleriyle ilgili kuralları bilmeniz gerekmektedir. Mesela, öğrenci vizesiyle full-time bir işte çalışmanız yasak olabilir.

Bağımsız bir iş kurun

Bu da herkesin uygulayabileceği bir strateji değildir, fakat başka bir ülkede çalışmanın bir yoludur. Yurtdışında deneyim kazanın, oranın dilini öğrenin, yerel bağlantıları kurun.

Başka ülkelerde serbest iş kurabilen teknisyenlik veya grafik sanatçılığı gibi mesleklerde bulunan kişiler, ABD’de yaptıkları işle de bütçelerini destekledikleri için kendilerini her yerde geçindirebilirler. Meksika’da bir pansiyon işletmek ya da Rusya’da tur operatörlüğü yapmak gibi yeni işlere girişmek bambaşka bir yoldur. Çok iddialı görünüyor olabilir, ama yapılamayacak bir şey değildir.

Kaynak: Mynet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!