Vietnam Savaşı’nın en şiddetli günlerinde bir gazeteci, askerlerle röportaj yapmak için ormanın derinliklerine girdi. Savaş koşullarının çetinliği karşısında dehşete kapılan gazeteci, genç piyade yüzbaşısına sordu:
“Bu kargaşalık içinde komutayı nasıl sağlıyorsunuz?”
Genç yüzbaşı şöyle cevap verdi:
“Bu askerler ormana daldıklarında ne yapacaklarını bilmiyorlarsa onlara bunu söylemeyecek kadar uzakta olurum. Benim görevim bunu onlara önceden öğretmektir. Ondan sonra ne yapacakları, karşılaştıkları duruma göre verecekleri kendi kararlarına bağlıdır. Sorumluluk daima bendedir ama karar yetkisi cephedeki herkesindir.”
İş dünyasının kendine has bir yapısı vardır. Kimi zaman kurallarla, kimi zaman da kuralsızlıklarla boğuşan anlayışıy içinde tuttuğu aktörlerine farklı yaşantılar sunar. Herkese ya kurallarla belirlenmiş ya da kafalarda kuralsızlıklarla belirlenmiş bir rol verilir. Verilen rolleri kimi taşır, kimi taşıyamaz. Rollerinin hakkını verdikleri halde, uygun ortam ve imkânlarda bulunmayan anlayışlardan kaynaklanan başarısızlıklar, iş dünyasının içinde olagelen doğal yaşamlardandır. İş dünyasının yaşam savaşında öne çıkan unsurlardan birisi de cinsiyet faktörü olmaktadır.
Erkek ve kadınlardan oluşan farklı görev alanlarının izlendiği iş dünyasının yaşam tepsisinde ‘değer öncelikleri’yle sapmalar ve kazanımlar yaşanabilmektedir. Kimi sektörde erkek egemenliği, kimi sektörde kadın egemenliği içeren bir iş yaşamı gözlenmektedir.
Çoğunlukla erkek egemen bir iş dünyası içinde olunduğu kaçınılmaz bir Türkiye gerçeğidir. ‘Değer öncelikleri’ni fark edemeyen iş dünyası yapısal bir zarar içinde bulunmaktan kaçamayacaktır. ‘Yerine göre çalışma’ eylemi içerisinde olmayan anlayışlar ‘verimlilik kaybı’ yaşamaktan korunamayacaklardır.
Lider rolüne hakkını veren erkekler iş dünyasının rengini ve kıvamını farklılaştıracak, zenginleştirecek ve değerli kılmayı başaracaklardır.
İş Dünyasının Lider Erkekleri;
1 Erkek ya da kadın cinsleri ayrımcılığı oluşturmaz,
2 Erkekleri ve kadınları alan uygunluğuna göre etkili bir şekilde sevk ve idare eder,
3 Erkekleri ve kadınları ‘nitelikli birey’ olarak görür,
4 Çalışanların, bilgi ve becerilerini en etkili şekilde değerlendirir,
5 Çalışanların moral motivasyonu için azami çaba gösterir,
6 Rehber olur, işe ve çalışana değer katar,
7 Çalışanlarının katılımcı ve paylaşımcı olmalarını sağlar,
8 Sorumluluk vererek etkili ve yetkili kılar,
9 Güven duyduğunu hissettirir,
10 İşin Nasıl’ını anlatır ve gösterir,
11 Olduğu gibi kabul ederek bilgi ve becerilerinin gelişimi için yol ve yöntem gösterir,
12 Kendi yerlerine de adam yetiştirir,
13 Özgürleştirir,
14 Üretkenlik özelliklerini geliştirir,
15 Aklı ve bilgiyi duyguyla harmanlar, yoğurur,
16 Eğitim yatırımı yapar,
17 Heyecan veren projelerle çalışanın önünü açar,
18 İnsana değer veren, katkı sağlayan anlayışı verir,
19 Her zaman iletişime açık olur,
20 Çalışanların işe samimiyetle ve gönülden katılımını sağlayıcı olur,
ise, İş Dünyasını daha yaşanılır, verimli ve güzel kılma gibi bir etkinlikle başarıyı yaşama hazzına ulaşmaları mümkün olabilir.
Kaynak:GençGelişim