DOLAR
33,9711
EURO
37,6924
ALTIN
2.820,56
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Yağmurlu
24°C

Güncel–Hocalı Katliamı Kurbanları Anılıyor…

Güncel–Hocalı Katliamı Kurbanları Anılıyor…
25.02.2012
363
A+
A-

Hocalı Katliamı Kurbanları Anılıyor

Sözde ermeni soykırımını sürekli önümüze getiren dünya bu belgeli , dünyanın gözü önünde yapılan soykırımı neden görmezden gelmektedir? Cevabı basit çünkü bizler Müslümanız.Müslüman , dünyada acı çeken ,ezilen,hor görülen,dünyaya yanlış tanıtılan insandır.Allah (c.c)  bir gün bu acıların karşılığında sonsuz cennetini müslümanlara verecektir inşaAllah.

Şenol Canbaz

“Ermeni yalanına sessiz kalma” sözüyle yapılan katılım çağrısı, İstanbul’un çeşitli yerlerine asılan afişlerle duyuruldu.

Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi’nin yaptığı çağrıda, “26 Şubat 1992’de ne oldu sorusunun altında, şu cümleler yer alıyor:

“Ermeni ordusu bir gecede Hocalı şehrini yok etti. Hocalı’da bir soykırım yaşandı. Azerbaycan toprağı, Türk yurdu Hocalı, 20 yıldır Ermenistan işgalinde. 1 milyon insan sürüldü. Binlerce masum katledildi. Bir daha Hocalı, Srebrenitsa, Hama ve Humus yaşanmasın diyorsanız, 26 Şubat Pazar, saat 14.00’te Taksim’de olalım. ”

Etkinliğin, “Tek millet, iki devlet” anlayışıyla tüm Türklerin yüreğini yakan acı olayın paylaşılması, bir daha yaşanmaması, dostlukların pekiştirilmesi için gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, “Azerbaycan’dan, Balkanlar’dan, tüm Türk dünyasından ve Türkiye’nin her yerinden herkesi, ‘Katliamlara hayır’ diyenleri Taksim Meydanı’na bekliyoruz” denildi.

Hocalı’da ne yaşandı?

Hocalı katliamı, Azerbaycan-Ermenistan arasında 20 yıldır süren Karabağ sorununun en önemli dönüm noktalarından biriydi. Azerbaycan’ın, Ermeniler tarafından işgal altında tutulanYukarı Karabağ bölgesinde önemli bir yerleşim merkezi olan Hocalı şehri, coğrafi konumuyla stratejik bir öneme sahipti.

Bulunduğu bölgenin tek havaalanına sahip olması ve bağlantı yolları üzerinde yer alması, ilçenin önemini artıran etkenlerdi. Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında, ErmenilerinAzerbaycan topraklarına saldırısında, yoğun bir artış meydana geldi.

Aslında bu saldırılar, 1988 yılında, Sovyetler dağılmadan önce başlamıştı, ancak 1992’de doruk noktasına ulaştı. Saldırıların en acımasızı Hocalı’ya yapıldı. 25-26 Şubat’ta şehre giren Ermeniler ve Ruslara ait 366.motorize piyade alayı, hiçbir ayırım yapmadan, 106’sı kadın, 63’ü çocuk 70’ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk’ünü katletti. Binlerce insan, şehriterk etmek zorunda kaldı. Bu katliam, Karabağ savaşında ve sorunun kökleşmesinde de önemli rol oynadı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1988 yılında başlayan savaş 6 yıl sürdü. Bu süre sonrasında, bir milyona yakın Azeri kendi topraklarında göçmen durumunda yaşamak zorunda kaldı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edildi. İşgal, Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararlarda da onaylandı. Bu kararlarda Ermeni kuvvetlerinin Yukarı Karabağ’daki işgale son vermeleri istendi. Ancak Amerika, Rusya gibi devletlerin BM kararlarında çekimser kalmaları, işgalin ortadan kalkmasını engelleyen en önemli faktör oldu.

Bugün, Karabağ sorununun çözümüne yönelik süreç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çatısı altında oluşturulan Minsk Grubu tarafından yürütülüyor. Grubun eş başkanlığı göreviniABD, Rusya ve Fransa yürütüyor. Ancak 20 yıla yakın süredir devam eden görüşmelerde bir sonuca varılamadı.

2008 yılında Rusya-Gürcistan arasında yaşanan savaştan sonra, Abhazya ve Güney Osetya’nınbağımsızlıklarını ilan etmeleri, Minsk grubu çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bunun yanı sıra, Rusya’da iki ülke liderleriyle görüşme trafiğini hızlandırdı. Uzmanlar, sürecin hızlanmasının altında yatan en önemli neden olarak, “benzer bir durumun Karabağ’da yaşanmasını engellemek” olarak gösteriyorlar.

Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında ekonomik ve askeri alanlarda giderek güçlenmesi, Ermenistan başta olmak üzere Batılı ülkeleri endişelendiriyor. Rusy aise, şu an çözümsüzlükten en fazla yararlanan ülke konumunda gözüküyor. Çünkü bu durum, hemAzerbaycan hem de Ermenistan üzerinde nüfuzunun devam etmesini sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!