Peygamber Efendimiz’in soyundan gelenlere seyyid veya şerif denmektedir. İnsanların çoğalması sonucu onun soyundan gelenlerin de arttığı düşünülür ancak hepsinin ismini bilmek çok zordur. Kısacası, Peygamber Efendimiz’in soyundan gelen ama adı bilinmeyen birçok seyyid ve şerif bulunur.
Hz. Muhammed (SAV)’in nesli kızı Hz.Fâtıma ve damadı Hz.Ali’den devam etmiştir. Oğulları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin’den gelen zürriyet bugüne kadar ulaşmıştır. Birbirlerinden farklı olduklarını belli etmek için Hz.Hasan’dan gelen kola şerif, Hz.Hüseyin’den gelen kola seyyid denilmiştir.Vasileri kimlerdir?
Ehl-i beytten gelenlere İslam tarihinin ilk zamanlarından beri her iktidar tarafından büyük hürmet ve saygı gösterilmiştir. Nakîbü’l eşrâf ismi verilen kişi, Peygamber Efendimiz’in soyundan gelenlerin işlerine bakar, doğum ve ölüm tarihlerini deftere yazar, gelişigüzel meslekleri seçmelerine engel olur, ganimetlerden onlara düşen payı alıp aralarında bölüştürür, kadınların denkleri olmayan erkeklerle evlenmesine mani olurdu. Yani nakîbü’l eşrâf, bir bakıma peygamber hanedanından olanların umumi bir vasisiydi. Bu makam, en yüksek mertebelerden biriydi ve protokolde halifeden sonra yer alırdı.Kaynaklara göre, Abbasi Halifesi Harun Reşid ve oğlu Memun’un dönemlerinde seyyidler yeşil cübbe giyer ve yeşil sarık sararlardı.